Led embleem knipperlicht met running lights monteren

De led embleem knipperlichten geven voor andere weggebruikers een duidelijker beeld bij veranderen van rijrichting of afslaan. In deze blog beschrijf ik de montage van deze embleem knipperlichten ondersteund met foto materiaal.

Ik heb deze knipperlichten besteld bij HPRoskam. De bestelling werd in een keurige verpakking de volgende dag per post afgeleverd. Na het openen van de doos (welke door de brievenbus past) zaten de diverse onderdelen netjes verpakt en voorzien van een duidelijke montage handleiding.

Inhoud van de verpakking

Ik ben mijn werkzaamheden begonnen met het uitpakken en rangschikken van de diverse onderdelen om het geheel overzichtelijk te houden. De onderdelen bestaan uit de twee led knipperlichten/running lights (voor beide kanten één), de benodigde bekabeling, twee stuks connector behuizingen, tyraps, twee houten prikkers voor het uitlijnen van de knipperlichten op de embleem houders en zes stuks kabel verbinders.

De onderdelen uitgestald.

Als eerste moet het zijpaneel verwijderd worden om de bracket van het BMW embleem te kunnen verwijderen. Hiervoor moeten er twee torx schroeven verwijderd worden aan de voorkant van het zijpaneel. De rest van het paneel zit vast geklikt in rubbers. Het paneel kan nu voorzichtig losgetrokken worden.

De twee torx schroeven waarmee het zijpaneel bevestigd is.

Leg het paneel onderste boven op een beschermende ondergrond (b.v. een handdoek) om de schroeven te kunnen verwijderen van de embleem bracket.

Paneel onderste boven gelegd om de schroeven te verwijderen van de embleem bracket

Nadat de embleem bracket is verwijderd kan het BMW embleem worden verwijderd. Dit embleem zit met sterk dubbelzijdig tape bevestigd op het bracket. Het beste kan dit door een plamuurmes tussen het embleem en de bracket te steken en het embleem voorzichtig los te wrikken.

Het verwijderen van het embleem m.b.v. een plamuurmes

Nadat het embleem is verwijderd moet de resten van het dubbelzijdig tape verwijderd worden en het embleem en het bracket worden ontvet. Je kan voor het verwijderden van de tape resten b.v. gebruik maken van sticker verwijderaar.

Tape resten verwijderen b.v. met sticker verwijderaar

Nadat het embleem en bracket zijn schoongemaakt kan er in de bracket een gat van 8mm worden geboord. Dit gat moet precies in het midden komen op de plaats waar het embleem gezeten heeft. Door dit gat wordt later de aansluitkabel van de led embleem houder gestoken.

Boor een gat van 8mm in het midden.
Het gat van 8 mm waar de aansluitkabel van het led embleem houder doorgestoken kan worden.

Verwijder nu de beschermfolie van de led embleem houder aan de zijde van de aansluitkabel. Steek de aansluitkabel door het zojuist geboorde gat in de bracket. Om de led embleem houder uit te lijnen op de bracket kan je gebruik maken van de meegeleverd houten prikkers. Druk hierna de led embleem houder stevig op de bracket en verwijder de houten prikkers. Eventueel kan je de twee vertikale gaatjes doorboren met een boortje van 3.1 – 3.5 mm. Dan kan je de led embleem houder vastzetten met de meegeleverde schroefjes en moertjes. Echter dit is niet noodzakelijk omdat het dubbelzijdig tape sterk genoeg is.

Het vastzetten van de led embleem houder op de bracket.

Verwijder nu de beschermfolie aan de andere kant van de led embleem houder en druk voorzichtig het BMW embleem op de led embleem houder. Nu kan er een gat worden geboord op de juiste plaats in het zijpaneel waar straks de aansluitkabel van de led embleem houder doorgestoken kan worden.

Ter bescherming kan je een stuk schilderstape plakken op het zijpaneel in het verlengde van de bracket bevestigingspositie. Op het schilderstape trek je met potloot een horizontale lijn in het verlengde van de gaten voor de bevestigingsschroeven van de bracket. Meet nu 55 mm vanuit het hart van het eerste gaatje. Dit wordt het hart van het te boren gat.

Plak schilderstape in het verlengde van de bevestigingsgaten.

Boor nu voorzichtig een gat van 8 mm op de afgetekende plaats op het schilderstape.

Het geboorde gat van 8mm in het zijpaneel

Steek nu de aansluitkabel van de led embleem houder door het gat en schroef de bracket vast met de eerder verwijderde schroeven.

De gemonteerde bracket met led embleem houder

Draai het zijpaneel weer om en streek de drie connector pinnen in de meegeleverde connector. De zwarte draad komt op positie 1, de witte draad op positie 2 en de rode draad op positie 3. De positie nummers staan vermeld op de connector behuizing. Let op, de pinnen kunnen maar op één manier in de connector worden gestoken. Druk de draden goed in de connector totdat de gele afdichtingen niet meer zichtbaar zijn en de pinnen vastklikken.

De pinnen bevestigd in de connector.

Sluit nu de rode en zwarte draad aan op de bestaande knipperlicht kabel. Gebruik hiervoor de meegeleverde kabelverbinders. Het beste kan je een stukje kabelmantel van de bestaande knipperlicht kabel verwijderen over een lengte van ongeveer vijf centimeter. Hierdoor wordt de blauwe en bruine draad van de knipperlichten zichtbaar. Sluit nu de rode draad van de led embleem houder aan op de blauwe draad van de bestaande knipperlicht en de zwarte draad van de led embleem houder op de bruine draad van de knipperlicht kabel.

Het aansluiten van de led embleem houder draden op de bestaande knipperlichtkabel.

De witte draad van de led embleem houder kan je verbinden met de draad van het dimlicht. Om deze draad te vinden kan je het beste de linker luidspreker unit verwijderen. Na het verwijderen van die unit kan je de connector voor de verlichtingsunit losmaken. Door de mantel van de kabel, waar deze connector aan bevestigd zit, over een lengte van vijf centimeter te verwijderen worden de draden zichtbaar. De draad voor het dimlicht heeft de kleur geel. Daar heb ik de witte draad van de led embleem houder aan bevestigd met de meegeleverde kabel verbinder. Hierna kan de luidspreker module weer worden gemonteerd en kan tenslotte het zijpaneel worden teruggeplaatst.

Het terugplaatsen van het zijpaneel

Voordat je alles terug plaatst is het aan te raden om het functioneren van de nieuwe led embleem verlichting te controleren. Na controle en terugplaatsen van luidspreker unit en zijpaneel ziet de werkende led embleem houder er als volgt uit (zie onderstaand filmpje)

Werkende led embleem knipperlicht en running light.

2 antwoorden op “”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Toon buttons
Verberg buttons