BMW Led Verstralers installatie

Iets wat al een tijdje op mijn verlanglijstje stond was het installeren van de BMW Led verstralers op mijn R1200RT. Nadat ik de set had besteld en de levering twee dagen later volgde kon de installatie beginnen. Na controle van de zending bleek er één cilinderschroef te weinig geleverd te zijn maar deze werd keurig nagestuurd.

Voor dit karwei heb ik hulp gehad van onze ‘bobbob’ deskundige

Gelukkig had ik deskundige hulp

Ik ben begonnen met het uitstallen en sorteren van de onderdelen (zie foto hieronder).

Geleverde onderdelen voor de verstralerset

Als eerste heb ik het plaatwerk aan de linkerkant van de motor gedemonteerd. Dit is noodzakelijk om de linker bevestigingsbeugel te kunnen monteren en aan de linker kant zit ook de canbus connector voor de verstralers.

Gedemonteerde beplating linkerzijde motor.

Hierna kon de linkerbeugel bevestigd worden. Hiervoor is een voorziening aangebracht in het frame van de motor. De nok op de beugel dient tegen het frame van de motor te zitten

Gemonteerde linker beugel. Let op dat de nok tegen het frame rust.

Daarna kon één van de twee lampunits op de beugel gemonteerd worden. Hierna heb ik de schakelaar op het stuur gemonteerd. Hiervoor is het noodzakelijk de aanwezige bevestigingsbeugel van de koppelingshendel te demonteren. In de geleverde set voor de verstralers zit een vervangingsbeugel waarop uiteindelijk de schakelaar bevestigd wordt. Op de foto hieronder zie je de gemonteerde nieuwe bevestigingsbeugel met rechts ernaast de verwijderde beugel.

De gemonteerde vervangingsbeugel met het schroefgat voor de bevestiging van de schakelaar.
De gemonteerde schakelaar.

De kabel van de schakelaar kan worden bevestigd onder de kabelbinders van de koppelingsleiding etc.

Daarna kunnen de connectoren van de schakelaar en de led verstralers worden aangesloten op de vanuit de fabriek standaard aanwezige connector voor de verstralers.

De aansluitingen voor de verstralers en de schakelaar

Nu was de rechterzijde van de motor aan de beurt. Ook hiervoor is de beplating verwijderd waarna de beugel bevestigd kon worden. Ook deze beugel dient met de aanslag tegen het frame te rusten.

Bevestigingsbeugel rechterzijde.

Hierna kon de lampunit op de beugel worden bevestigd.

Bevestigde lampunit op de beugel.

Nadat alle bekabeling was aangesloten kon tenslotte alle beplating weer worden gemonteerd. De originele BMW led verstralers moet nog wel door de BMW dealer softwarematig geactiveerd te worden. Het eindresultaat zie je in onderstaande foto.

De in werking zijnde led verstralers

14 antwoorden op “”

  1. Hoi, ik heb een model van 2014. Ik weet niet of er in het model 2016 wijzigingen hebben plaatsgevonden m.b.t. de canbus aansluiting voor de verstralers. Misschien even een fotootje laten zien? De foto in dit artikel is van de linkerkant van de motor.

 1. Kan men ook de lichtschakelaar los bestellen ? Zo ja waar ? Heb andere verstralers maar de schakelaar vindt ik niet mooi.
  Waar zou ik een andere schakelaar laten monteren ?

  1. Hi Guy,

   No unfortunately not Guy.
   But you can use your web browser to translate it from Dutch to English.
   If you use Google Chrome as your browser you have the option on the right side of the address bar

   Greetings
   Gerard

  1. Beste Sven,

   Een originele set BMW verstralers voor de R1200RT kost rond de € 575,—. Dit is inclusief twee verstralers, kabelboom, schakelaar, beugels, etc.

 2. Hoi Gerard, Ik heb een universele set mistlampen voor mijn 1200GS (2014)
  Weet jij waar ik stroom vandaan kan halen zodat de lampen niet aangezet kunnen worden wanneer de motor uit staat?

 3. Hoi Saar, de mistlampen worden aangesloten op de canbus van je GS. Bij mijn RT zit de canbus connector voor de mistlampen/verstralers aan de linkerkant. Ik denk dat die bij jouw GS ook daar zit maar ik weet dat niet zeker. De BMW dealer moet de lampen nog wel softwarematig activeren. Mijn dealer heeft dat gratis gedaan tijdens een onderhoudsbeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Toon buttons
Verberg buttons