Communicatie systemen koppelen

Wil je op de motor een goed communicatiesysteem gebruiken dan heb je de keuze uit een bekabeld of draadloos systeem. Omdat een draadloos communicatiesysteem meer bewegingsvrijheid heeft en minder of zelfs geen gedoe met kabels heb ik gekozen voor een deze optie. Er zijn diverse merken draadloze systemen verkrijgbaar. Een vereiste voor mij was dat ook op hoge snelheden er gecommuniceerd kon worden met de duo passagier. Gebaseerd op het lezen van reviews en de ervaringen van een vriend heb ik besloten te kiezen voor Sena.

Sena 10U for Shoei Neotec helm

De Sena 10U for Shoei Neotoc is een op bluetooth gebaseerde draadloze intercom speciaal ontwikkeld voor inbouw in de Shoei Neotec helm. De bedieningsknoppen, microfoon en communicatiemodule zitten na inbouw netjes weggewerkt (zie foto’s). Om met dichte vizier de Sena toch te kunnen bedienen, wordt er een draadloze afstandbediening bijgeleverd die eenvoudig op het stuur te bevestigen is. Ook kan er een afstandsbediening worden geleverd, b.v. voor de duopassagier, die om de pols te bevestigen is. Aangezien mij vriendin en ik dezelfde helm gebruiken heb ik twee sets van deze Sena uitvoering aangeschaft.

De draadloze afstandsbediening voor de Sena intercom

Het communicatiesysteem op mijn BMW bestaat uit de volgende onderdelen:

 1. Sena Intercom
 2. BMW Navigator V
 3. BMW audio systeem
 4. Telefoon

Nu is het niet mijn bedoeling om met dit artikel een discussie op gang te brengen of je wel of niet telefoongesprekken met voeren tijdens het motorrijden of dat je wel of niet naar muziek moet luisteren. De bedoeling van dit artikel is uitsluitend om de techniek te beschrijven om al deze systemen draadloos via bluetooth met elkaar te laten communiceren. Maar hoe doe je dat. Dat bleek achteraf toch nog een flinke puzzel. Belangrijk is ervoor te zorgen dat alle eventueel aanwezige bluetooth koppelingen verwijderd zijn uit zowel de BMW module als de BMW Navigator. Hoe je de bluetooth koppelingen uit de BMW module en BMW Navigator V verwijderd, kan je zien in onderstaand filmpjes.

Het leegmaken van de BMW bluetooth module
Het leegmaken van de BMW Navigator V bluetooth koppelingen

Allereerst heb ik de intercom van mijn vriendin en mij gekoppeld. Je zet hiervoor de intercom aan door kortstondig de plus en min knop tegelijkertijd in te drukken. Als de intercom is ingeschakeld wordt dit bevestigd door de melding “Hallo”. Daarna moet de min knop net zolang worden ingedrukt tot de melding “intercom pairing” wordt gehoord. Dan kan de min knop worden losgelaten. De intercom staat nu in de pairing mode. Door ditzelfde te doen bij de intercom van de duo zullen de twee intercoms gekoppeld worden.

De tweede stap is het koppelen van de rijders intercom met de bluetooth module van de BMW. De BMW geeft op de boordcomputer aan dat er twee helmen gekoppeld kunnen worden. Echter tot op heden is het me niet gelukt om zowel de rijders als de duo helm te koppelen aan de BMW module. Dit schijnt alleen mogelijk te zijn met intercom systemen van BMW. Als iemand anders ervaringen heeft met het koppelen van twee Sena 10U intercoms met de BMW module dan hoor ik dat graag.

Om de rijdershelm te koppelen met de BMW module zet je de intercom van de rijder in media pairing mode. Dit doe je door de min knop ingedrukt te houden totdat de intercom de melding geeft “telefoon paring”. Daarna laat je de min knop los en druk je een aantal keer achter elkaar de plus knop in totdat de melding “media pairing” wordt gehoord.

Dan is het de beurt aan de BMW om de bluetooth module in pairing mode te zetten. Hiervoor zet je met de menu keuze knop de boordcomputer van de motor in de audio stand en bevestig je dit door de selectiering op het stuur naar rechts te drukken. Dan kies je voor btkoppeling en wacht je totdat de Sena in beeld komt. Bevestigd de koppeling en wacht totdat voltooid in het beeldscherm verschijnt. Het koppelen van de BMW module met de Sena zie je in onderstaand filmpje.

Koppelen van de BMW bluetooth module met de Sena rijders intercom

Nu is het de beurt aan de Navigator V om te koppelen met de Sena rijders intercom. Hiervoor moet weer de min knop van de intercom blijvend worden ingedrukt totdat de melding “telefoon pairing” wordt gehoord. Dan druk je een aantal malen op de plus knop totdat de melding “gps pairing” wordt gehoord. Het pairen van de Navigator V zie je in onderstaand filmpje.

Pairing van Navigator V met Sena rijders intercom

Als laatste wordt de telefoon gekoppeld aan de BMW Navigator V. De procedure op de Navigator V voor het pairen met de, in mijn geval, iPhone is hetzelfde als bij het pairen van de Navigator met de Sena intercom. Het in pairing mode zetten van de telefoon is merk afhankelijk. Zie hiervoor de handleiding van je telefoon fabrikant.

De Sena 10U intercom heeft de mogelijkheid om in audio multitasking te kunnen werken. Deze functie is aan of uit te zetten door de intercom met USB kabel te koppelen aan je PC waarop de Sena Bluetooth Device Manager is geïnstalleerd. Ook kan je dit regelen met de Sena Utility app op je smartphone. Hiervoor moet de Smartphone dan ook via bluetooth gekoppeld worden een de Sena intercom.

Met ingeschakelde audio multitasking wordt tijdens een intercom gesprek het gesprek niet onderbroken als de Navigator V aanwijzingen doorgeeft of als er muziek wordt afgespeeld. Staat de audio multitasking uit dan zal een gesproken aanwijzing van de Navigator V een intercom gesprek onderbreken als de Navigator V prioriteit één heeft. Als de intercom prioriteit één heeft dan zullen de aanwijzingen van de Navigator V niet gehoord worden tijdens een intercom gesprek.

4 antwoorden op “”

 1. Hoi Gerard,

  Eindelijk een duidelijke beschrijving om eea te koppelen! Top.
  Mijn configuratie Sena10uGTAir/K1600GT (2019)/BMW Navigator VI/iPhone

  De koppelingen gaan goed, ik kan Spotify op mijn iPhone laten spelen, alleen de pauze, volgende track etc. werken niet. Heb jij nog tips?

  1. Hi Jan, helaas heb ik geen ervaring met Spotify. Ik zal het een checken met mijn configuratie.

 2. Hoi Gerard,

  Fijne beschrijving voor koppelen helm met BMW motor, bedankt daarvoor.
  Mijn vriendin heeft een Sena S20 welke ik op dezelfde manier gekoppeld heb met de BMW als wat jij eerder beschreven had, dus dat lukte wel gewoon, maar ik weet niet hoe het met 2 U10’s zou moeten werken, wellicht een mailtje sturen aar BMW of zo?

  Groetjes, Erik

  1. Hi Erik, dank voor je reactie. Ik heb geen ervaring met het koppelen van U10’s. Maar wellicht kan je informatie vinden op het internet of anders inderdaad navragen bij BMW

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Toon buttons
Verberg buttons