Diagnose adapter en software

Om zelf te kunnen diagnosticeren en eventuele foutcodes uit te kunnen lezen heb ik een OBD diagnose adapter, adapterkabel en software aangeschaft. Ik heb deze besteld bij het bedrijf Motoscan in Duitsland (MotoScan – app voor professionele BMW motorfiets diagnostiek). De hardware bestaat uit een UniCarScan adapter en een OBD adapter kabel voor de aansluiting op de BMW diagnose stekker. De software is een app die helaas alleen nog maar voor Android OS beschikbaar is. De hardware werd keurig geleverd in een etui en een doosje voor de adapter. Zie onderstaande foto’s

Etui voor de adapterkabel
UniCarScan adaptor in doos
Binnenkant van de adapterkabel etui

Zodra de adapter is aangesloten op de adapterkabel en de adapterkabel is aangesloten op de diagnose stekker van de motor, zal er een groen controle lampje op de adapter oplichten (zie foto hieronder).

Aangesloten UniCarScan adapter.

De Motoscan app kan worden gedownload via de playstore. Zoals gezegd is de app alleen beschikbaar voor Android OS. Gelukkig had ik nog de beschikking over een verouderde Samsung Galaxy Tab 2 7.0 die voor deze toepassing prima voldoet.

Samsung Galaxy Tab 2 7.0

Nadat de app is gedownload en geïnstalleerd heb je de keuze uit diverse versies van de app t.w. Lite, Basis, Professioneel en Ultiem. Ieder met specifieke functionaliteit. Alleen de Lite versie is gratis. De meest uitgebreide versie kost op moment van schrijven € 49,99. Zie voor de verschillen tussen de versies MotoScan – app voor professionele BMW motorfiets diagnostiek.

De diagnose adapter kan werken via Wifi of Bluetooth. Ik heb ervoor gekozen om de Bluetooth optie te gebruiken. Hiervoor moet de adapter éénmalig via bluetooth gekoppeld worden aan de Galaxy Tab 2. Om de koppeling te kunnen uitvoeren dient er een pincode ingevoerd te worden. Deze is standaard 1234.

Hierna kan je de app gebruiken met de UniCarScan adapter. De app kan worden geopend door op het MotoScan icoon te tikken (zie onderstaande foto).

Openen van de MotoScan app

Na het openen van de app verschijnt het onderstaande scherm op de tablet.

MotoScan app actief

Na het opstarten van de app heb je de mogelijkheid om de juiste BMW serie te kiezen. Daarna kies je de juiste type motor (in mijn geval de R1200RT). Daarna kan je kiezen welke control eenheid je wilt uitlezen (zie onderstaande foto).

Keuze opties voor het uitlezen van verschillende functies

Heb je een functie gekozen dan worden verschillende opties binnen deze functie aangegeven waaronder Indentificatie, Storingsgeheugen uitlezen, Storingsgeheugen wissen, enz

Diverse functies binnen een control eenheid

De UniCarScan adapter is naar mijn idee een uitstekend stukje toegevoegde waarde voor iedereen die zelf regelmatig onderhoud aan zijn motor doet. Voor een totaal bedrag van € 128,99 heb je de UniCarScan adapter inclusief opbergdoosje, een adapterkabel inclusief etui en de meest uitgebreide versie van de software (Ultieme).

8 antwoorden op “”

 1. Beste Gérard, leuk verslag. Het is inderdaad onmisbaar om storingen uit te lezen. Maar waar ik het voor zou gaan gebruiken is om de jaarlijkse service interval te resetten.

   1. Vertel me wat het totaal kost om mijn bmw r1200rt lc uit te lezen en alles te controleren en ook te resetten. Mvg Ed Pieters

 2. Beste Gerard,
  Kan u mij zeggen of de BMW R850Rt er ook tussen de mogelijke modellen staat om de diagnose uit te voeren,…aangezien dat een model is waarvan je betrekkelijk weinig informatie over terug vindt.
  Het is een ex politie motorfiets!

  Alvast bedankt,

  Mochat

  1. Hi Mochat,

   Alle BMW motoren vanaf begin jaren 2000 en die gebruik maken van het KWP 2000 CAN/UDS protocol worden ondersteund.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Toon buttons
Verberg buttons