Klepspeling controleren

Elke 10.000 Km moet de klepspeling van de R1200RT gecontroleerd worden. Dit is onderdeel van zowel de kleine als grote onderhoudsbeurt. Het controleren van de klepspeling is een activiteit die je met een beetje handigheid zelf kan uitvoeren. In deze blog laat ik zien hoe je dit doet bij een BMW R1200RT-LC. Bij veel BMW Boxers is dit een soortgelijke werkwijze.

We beginnen met het uitstallen van de gereedschappen die je nodig hebt. De meeste gereedschappen zijn standaard. Twee gereedschappen zijn BMW specifiek en zijn tegen relatief lage kosten aan te schaffen.

Gereedschap die je nodig hebt

Van links naar rechts op bovenstaande foto:

  • Kleine ratelsleutel (eventueel met verlengstuk) met torxbit T25
  • Grote ratelsleutel met torxbit T50
  • Bougietrekker
  • Voelermaatjes
  • Bougiesleutel
  • Olie opvangbak
  • Ringsleutel 16 (niet op foto)
  • Rubberen hamer (niet op foto)
  • Lange dunne houten sateprikker
Plaats van de schroeven van de beschermkappen voor de bougie en injector

We beginnen met het verwijderen van de beschermkappen voor de bougie en injector. Hiervoor moeten de twee torx schroeven T25 (zie foto hierboven) verwijderd worden. Als eerste verwijderen we de beschermkap van de bougie (zie foto hieronder). Daarna de beschermkap van de injector.

Verwijderen van de bougie beschermkap

Hierna kan de kabel die verbonden is met de bougiekap verwijderd worden door voorzichtig het vergrendellipje met een platte schroevendraaier op te lichten en de connector los te trekken.

Losmaken van de connector op de bougiekap

Door gebruik te maken van de speciale bougietrekker kan de bougiekap verwijderd worden.

De bougiekaptrekker

Verwijder de bougiekap en maak deze met een schone doek schoon.

Het verwijderen van de bougiekap

Nu kan de bougie verwijderd worden. Het is noodzakelijk om de bougies aan beide kanten te verwijderen omdat straks de zuigers in de bovenste stand te kunnen zetten. De stand wordt de TDC (Top Dead Center) genoemd. In deze stand staan de klepstoters los van de klepstangen en kan de speling gecontroleerd worden.

Steek de bougiesleutel in het bougiegat.
Verwijder de bougie door deze los te draaien.

Indien er een cilinder beschermkap aanwezig is gaan we deze nu verwijderen. Hiervoor moeten drie schroeven verwijderd worden. Een torx T50 en twee torx T25 schroeven. Een van de twee torx T25 schroeven zit aan de onderkant in het midden (zie onderstaande foto)

Torx T25 schroef aan de onderkant van de cilinder beschermkap.

Als deze schroeven verwijderd zijn kan de cilinder beschermkap verwijderd worden

Het verwijderen van de cilinder beschermkap

Nu kan de overige torx T50 schroeven van de kleppendeksel losgedraaid worden. Zet eerst een olie opvangbak onder de cilinder omdat er wat rest olie uit het kleppendeksel kan komen.

Losdraaien van de kleppendeksel schroeven (twee torx T50 en één 16mm)

Het kan zijn dat het kleppendeksel niet makkelijk los laat. Gebruik dan een rubberen hamer om enkele tikken op het kleppendeksel te geven. Deze zal dan loskomen.

Lostikken van het kleppendeksel met een rubberen hamer.

Nadat het kleppendeksel verwijderd is kan dezelfde handelingen worden uitgevoerd aan de andere kant van de motor.

Het verwijderde kleppendeksel

Hierna kunnen we de klepspeling gaan controleren. De cilinderkop is uitgerust met vier kleppen. Twee zgn. inlaatkleppen waarmee de brandstof in de cilinder komt en twee uitlaatkleppen waarmee de uitlaatgassen de cilinder kan verlaten. De twee inlaatkleppen zitten aan de bovenkant (zie foto hieronder)

De twee inlaatkleppen

De twee uitlaatkleppen zitten aan de onderkant (zie foto hieronder).

De twee uitlaatkleppen.

Om de klepspeling te kunnen controleren moet de zuiger in de bovenste stand staan. De zgn. TDC (Top Dead Center). Om dit te kunnen controleren heb ik een lange dunne sate prikker gebruikt. Deze kan je door het bougiegat steken totdat je op de zuiger zit.  Door de motor in de zesde versnelling te zetten kan je het achterwiel in de rijrichting draaien waardoor de zuiger zal gaan bewegen. Zodra de sate prikker maximaal naar buiten steekt staat de zuiger in de TDC stand.

Zuiger in de TDC stand zetten

Nu kan de klepspeling gecontroleerd worden van zowel de inlaat- als uitlaatkleppen. De klepspeling van de inlaatkleppen moet tussen de 0.10 en 0.17 mm bedragen. De klepspeling van de uitlaatkleppen moet tussen de 0.34 en 0.41 mm bedragen. De klepspeling controleren we met zgn. voelermaatjes. Hiervoor steek je de voelermaat tussen de klepstoter en de klepstoter volger. De voelermaat die met enige druk tussen de klepstoter en klepstoter volger gestoken kan worden is de huidige klepspeling. Deze moet binnen de tolerantie vallen van de fabrieksspecificatie.

Controleren van de linker inlaatklepspeling
Controleren van de rechter inlaatklepspeling

Om de uitlaatklepspeling te kunnen controleren moet aan de onderkant een rubber afdichting verwijderd worden (zie hieronder).

Nadat de klepspeling aan beide kanten is gecontroleerd kan alles weer in elkaar worden gezet. Dit doe je in de omgekeerde volgorde van het demonteren. Voordat alles in elkaar wordt gezet kan je het beste alle onderdelen goed schoonmaken. Na de montage de motor weer in zijn neutraal zetten en kan deze gestart worden.

2 antwoorden op “”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Toon buttons
Verberg buttons