MiVue motor dashcam inbouwen

Om mooie video reisverslagen te kunnen maken heb ik een dashcam ingebouwd. Na een uitvoerige inventarisatie van beschikbare motor camera systemen ben ik uitgekomen bij de MiVue M760D van Mio. Er zijn vele soorten camera systemen beschikbaar maar je kan ze verdeling in twee groepen t.w. actioncams en dashcams. Ik heb gekozen voor een dashcam omdat deze van een vaste (geschakelde) voeding kan worden voorzien zodat deze altijd aangaat zodra je de motor start. Hierdoor heb altijd opgenomen beelden tijdens het rijden waardoor je bij een eventuele aanrijding ook bewijsmateriaal voor handen hebt. De reden dat ik voor de MiVue M760D gekozen heb is omdat deze voorzien is van zowel een voor- als achter camera.

De MiVue M760D heeft de volgende specificatie:

  • Opname resolutie camera’s: 1080P/30fps
  • Video sensor: Sony’s STARVIS™ CMOS / glazen lensen
  • Diafragma: F1.6
  • Opname formaat: mp4 (H.264)
  • Groothoeklens: 130⁰
  • Ingebouwde WiFi
  • Ingebouwde GPS ontvanger
  • Ingebouwde G sensor met 3 assen
  • Geheugen: MicroSD kaart tot max 128Gb klasse 10 of hoger (32Gb meegeleverd)
  • Werktemperatuur: Tussen -10⁰ en 60⁰ C
  • Voeding: DC 12V
  • Ingebouwde microfoon
  • Waterproof ontwerp (IP67)
  • GPS tracking software
  • Evenement opname
  • Over the air (OTA) firmware update (via Mio app op smartphone)

De MiVue M760D wordt keurig verpakt geleverd en bevat alle componenten voor het inbouwen en aansluiten van het systeem (zie voor de inhoud de foto hieronder).

Inhoud verpakking van de MiVue M760D

Na het uitpakken en netjes organiseren van alle onderdelen kon met de inbouw begonnen worden. Om e.e.a. netjes te kunnen inbouwen heb ik diverse onderdelen van de motor moeten verwijderen zoals de zijpanelen aan beide kanten, de zadels en de zijkoffers (zie foto hieronder)

Deels ontmantelde motor

Als eerste heb ik een geschikte plek gevonden voor de centrale unit. Deze is bevestigd onder de bijrijderszadel. De centrale unit wordt bevestigd met de meegeleverde dubbelzijdige klitteband. Voor de beste bevestiging dient de ondergrond eerst goed ontvet te worden. Ik heb hier ammoniak voor gebruikt.

Positie van de centrale unit

Na de montage van de centrale unit heb ik de positie bepaald van zowel de voor- als achtercamera. De voor camera heb ik geplaatst onder de linker richtingaanwijzer unit. Deze camera heb ik bevestigd met de op de voet van de camera aangebracht 3M scotch tape. Deze heeft een zeer hoge kleefkracht binnen een ruime temperatuurrange. Er was een goede route beschikbaar voor de aansluitkabel van de camera naar de centrale unit. De aansluitkabel wordt met een waterdichte schroefverbinding aangesloten op de camerakabel en centrale unit.

Positie van de voorcamera

Hierna was de achtercamera aan de beurt. De positie hiervan was wat moeilijker te bepalen vanwege de zijkoffers en de topkoffer. Uiteindelijk bleek de positie rechts naast de reflector onder het achterlicht de beste te zijn. Bijkomend probleem was echter dat dit geen vlakke ondergrond betrof dus de op de voet van de camera aangebracht scotch tape kon niet zijn optimale werking doen. Nu zijn er in de voet van de camera sleuven aangebracht om hem met de bijgeleverde tyraps te kunnen monteren. Hiervoor moesten echter wel gaten geboord worden in de kunststof ondergrond. Ook heb ik een gat geboord waardoor de aansluitkabel van de camera naar de centrale unit geleid kon worden. Na montage heb ik alle gaten afgedicht met zwarte siliconenkit waardoor dit nauwelijks opvalt en een waterdichte bevestiging gewaarborgd is.

Positie van de achtercamera

Nu was het de beurt aan de bedieningseenheid. Deze moest ergens op het stuur bevestigd worden. Ik wilde deze aan de rechterkant positioneren omdat de linkerkant al aardig vol zit met allerlei bedieningsknoppen. Uiteindelijk heb ik de bedieningseenheid bevestigd aan de remvloeistof reservoir.

Positie van de bedieningseenheid op het stuur

Nu restte alleen nog het aansluiten van de voeding. Deze aansluiting bestaat uit drie draden t.w. een constante voedings, een geschakelde voeding (ACC) en een ground (-). Na wat uitzoekwerk bleek de constante voeding en de ground het gemakkelijkst worden afgetakt van de voeding die aanwezig is in de aansluitconnector van de topkoffer. Daar heb ik deze draden dus aangesloten met behulp van een draad connector aftakklem (de blauwe componenten op de onderstaande foto). De geschakelde voeding heb ik afgetakt van de geschakelde voedingsdraad die het Alpine audio platform (grote aluminium behuizing in het midden) voedt.

De MiVue M760D aangesloten en geïnstalleerd

Als laatste is het afstellen van de camera’s aan de beurt. Mio heeft een smartphone app ter beschikking gesteld die geschikt is voor iOS en Android. Deze app kan een draadloze verbinding maken met de WiFi aan boord van de centrale unit. Hiermee kan dan de live beelden van de voor en achter camera op de smartphone worden bekeken. Ook kan de opgenomen beelden die opgeslagen zijn op de MicroSD kaart in de centrale unit worden gedownload naar de app. De afstelling van de camera’s kan door het horizontaal en verticaal verstellen van de camera. Ter ondersteuning voor het afstellen kan een horizontale en verticale lijn geprojecteerd worden over het camerabeeld waarmee het camerabeeld netjes uitgelijnd kan worden. Binnenkort zal ik een opgenomen rit tonen op de evenementen pagina.

Tenslotte heeft Mio een instructiefilmpje beschikbaar op YouTube ter ondersteuning van de installatie. Let op, deze wijkt op een aantal punten af van de uitvoering die ik heb geïnstalleerd. Buiten het feit dat het in dit filmpje geen BMW R1200RT betreft zijn ook enkele aansluiting anders. De reden om dit filmpje dan toch te plaatsen is omdat het goed laat zien hoe je de camera’s afstelt.

Eerste beelden van de MiVue M760D front camera
Eerste beelden van de MiVue M760D rear camera

2 antwoorden op “”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Toon buttons
Verberg buttons