Multifunctionele schakelaar vervangen

Onverwachts kwam ik tot de ontdekking dat de claxon- en richtingaanwijzer schakelaars niet meer functioneerden. Nu is dit een euvel wat vaker voor schijnt te komen. Ook merkte ik al een tijdje dat de menu schakelaar soms bleef hangen. Tijd om de multifunctionele schakelaar toch maar eens te gaan vervangen. Niet een echt goedkope investering overigens want deze kost rond de 400 euro.

Om te beginnen moet er een aantal onderdelen verwijderd worden. Als eerste is het verstandig om de motor te beschermen met een doek om beschadigingen te voorkomen.

Dan is het tijd om de koppelingshandel te demonteren omdat je dan straks makkelijker de aansluitkabels van de multifunctionele schakelaar los kan maken. Als eerste moet (indien van toepassing) de schakelaar van de verstralers verwijderd worden. Deze zit met slechts één schroef vast.

Hierna kunnen de twee bouten van de koppelingshandel worden verwijderd.

Nu kan de koppelingshandel voorzichtig op de motor worden gelegd. Dan is het tijd om de kabeltrekontlasting van de multifunctionele schakelaar los te maken. Hiervoor moeten twee vergrendellipjes (aan beide kanten één) voorzichtig met een platte schroevendraaier iets naar buiten worden gedrukt. Doe dit met beleid en niet te ver zodat ze niet afbreken.

De multifunctionele schakelaar bestaat uit twee helften die bij elkaar wordt gehouden door twee schroeven en vergrendel nokjes. Eerst moet de schroefjes verwijderd worden met een torx T9 schroevendaaier. Er zit één schroef aan de voorkant en één aan de achterkant.

Daarna kan voorzichtig de onderste helft van de multifunctionele schakelaar worden verwijderd. Eventueel met behulp van een platte schroevendraaier maar doe dit wel met beleid.

Nu is het tijd om de twee kabeltjes van de multifunctionele schakelaar los te maken. Dit kan je doen door voorzichtig aan de kabeltjes te trekken of met een kleine punttang aan de stekkertjes te trekken.

De multifunctionele schakelaar zit met vergrendelnokjes vast aan het linker handvat. Je zal dus deze in het geheel moeten verwijderen van de linker stuurhandel voordat je de multifunctionele schakelaar los kan nemen van het handvat. Dit doe je door eerst het stuurgewicht te demonteren.

Het handvat zit vervolgens ook nog vergrendeld aan de stuurhandel door een verborgen schroef. Deze vind je onder het rubber van het handvat. Deze schroef je los met een torx schroefbitje of schroevendraaier.

Nu kan je het handvat met de multifunctionele schakelaar van de stuurhandel schuiven.

Tenslotte kan het resterende deel van de multifunctionele schakelaar verwijderd worden van het handvat door er voorzichtig aan te trekken.

Het monteren van de nieuwe schakelaar gebeurt uiteraard in de omgekeerde volgorde. Let er wel op dat je de bouten met het juiste aanhaal moment (zoals voorgeschreven door BMW) vastzet.

Eén antwoord op “Multifunctionele schakelaar vervangen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Toon buttons
Verberg buttons