Navigatie vergrendeling inbouwen

Mijn BMW R1200RT-LC heeft een zeer complete uitrusting inclusief een navigatiehouder die geschikt is voor een BMW Navigator of Zumo. Het enige wat echter ontbreekt is een vergrendel mechanisme voor de navigator. Dit betekent dan de navigator elke keer verwijderd moet worden als ik de motor verlaat. Niet erg praktisch als je tijdens een toerrit even wilt stoppen voor een kopje koffie bijvoorbeeld. Ideaal zou zijn als er een vergrendeling op zat die ook nog eens gekoppeld zit aan het centrale vergrendeling systeem van de motor.

Ja inderdaad, deze BMW is ook voorzien van een centrale vergrendeling waarbij de zijkofferdeksels, topkofferdeksel en de opbergvakjes links en rechts vergrendeld worden als de centrale vergrendeling wordt ingeschakeld.

Dashboard met navigatieunit

Maar ja, hoe ga ik dat realiseren. Goede raad is duur maar gelukkig hebben we internet. Een onuitputtelijke bron van informatie en ideeën. Eerst maar eens kijken op de BMW RT forum of iemand dit ook al eens gedaan heeft. Al gauw kwam ik een artikel tegen die mij verwees naar een bedrijf in Slowakije Oldtimers genaamd. Zij bleken een navigatie vergrendel mechanisme ontwikkeld te hebben speciaal voor de BMW R1200RT en die ook nog eens werkt op de centrale vergrendeling. Het systeem kost € 130,00 en moest voorruit betaald worden. Na ontvangst van de betaling zou het product ongeveer vier tot vijf dagen later geleverd worden. Uiteindelijk heb ik besloten om voor dit product te kiezen. Nadat het bedrag was overgemaakt begon het wachten. 

Het navigatie vergrendel systeem geleverd door Oldtimers.si

Na vier dagen werd door de pakketdienst het pakketje afgeleverd en na uitpakken bevatte dit het navigatie vergrendel systeem en een duidelijke montage handleiding (zie foto hierboven). Het monteren kon beginnen.

Als eerste moet de ruit van de R1200RT verwijderd worden. Hoe je dat doet kan je lezen in mijn artikel over originele ruit vervangen. Daarna kan het zgn. support panel eraf genomen worden (zie foto hieronder).

Verwijderen van de support panel nadat de ruit is verwijderd.

Daarna moet de afdekkap verwijderd worden. Hiervoor moeten de twee kruiskop schroeven aan de voorkant van de afdekkap los gedraaid worden. Om deze schroeven makkelijk te kunnen bereiken moet de ruit in een hogere stand gezet te worden. Haal de schroeven er niet helemaal uit omdat je ook het kunststof houdertje, waar de schroeven ingedraaid zijn, moet verwijderen. Dit gaat het eenvoudigst door aan de schroef te trekken. Daarna zijn de twee bevestigingsschroeven aan de bovenkant van de afdekkap aan de beurt. Bij mijn BMW zit daarmee ook nog een navigatiebeugel bevestigt waarop een ander merk navigatie systeem gemonteerd kan worden (zie voor het demonteren van de afdekkap onderstaande foto’s)

Het verwijderen van de twee kruiskop schroeven aan de voorkant van de afdekkap.
Het verwijderen van de kunststof schroefhouder.
Het verwijderen van de twee schroeven aan de bovenkant van de afdekkap

Nadat de schroeven verwijderd zijn kan de afdekkap voorzichtig aan de voorkant omhoog getrokken worden (zie foto hieronder)

Draai de afdekkap om en leg deze op de motor. Om beschadigingen te voorkomen kan je een handdoek eronder leggen. Druk voorzichtig de navigatievergrendel unit eerst met de montageplaatvingers in de kunststof uitsparingen van de afdekkap. Druk daarna de gaten in het achterste gedeelte van de montageplaat over de twee kunststof nokken van de afdekkap. De montageplaat van het vergrendel systeem is nu gemonteerd. Wat nu nog rest is het aansluiten van de elektrische aandrijving. Hiervoor moet de elektrische aansluitkabel naar het linker of rechter zijpaneel van de motor worden geleid omdat de kabel wordt aangesloten tussen de elektrisch vergrendel aansluiting van één van de opbergvakjes. Steek de kabel daarom naar beneden.

De gemonteerde vergrendeling

Nu kan je het linker of rechter zijpaneel van de motor verwijderen. Ik heb gekozen voor het rechter zijpaneel (als je voor de motor staat). Hiervoor moet je de twee schroeven aan de binnenkant (bij het voorwiel) verwijderen (zie foto hieronder).

De twee schroeven die verwijderd moeten worden voordat het zijpaneel verwijder kan worden
Trek voorzichtig het zijpaneel los

Nu kan je de elektrische aansluiting zien zitten van de centrale vergrendeling voor het opbergvakje. Als het goed is zie je ook de kabel van de navigatie vergrendeling hangen die je naar beneden heb geleid. Trek nu de connector voor de centrale vergrendeling van het opbergvakje los. Deze connector is vergrendeld dus je zal tijdens het lostrekken het ontgrendel lipje moeten indrukken. Sluit dan de adapter connector van het navigatie vergrendel systeem aan (zie foto’s hieronder).

Het losmaken van de centrale vergrendeling connector voor het opbergvakje
De adapter connector van het navigatie vergrendel systeem
De gemonteerde adapter connector van het navigatie vergrendel systeem.

Nadat de kabel is aangesloten kan het systeem getest worden. Gebruik hiervoor de afstandbediening van de motor en druk op de vergrendel button. Op onderstaande foto’s zie je eerst de ontgrendelde navigatie uitwerp knop en daarna de vergrendelde navigatie uitwerp knop. In vergrendelde toestand kan de uitwerp toets niet ingedrukt worden en kan de navigator dus niet verwijderd worden. 

Ontgrendelde navigatie uitwerk knop
Vergrendelde navigatie uitwerp knop.

Nadat de test is geslaagd kunnen alle onderdelen die gedemonteerd zijn in omgekeerde volgorde gemonteerd worden. Als alles goed is gegaan heb je nu een perfect werkende navigatie vergrendeling op je BMW R1200RT.

7 antwoorden op “”

 1. Hallo, even de vraagje. Ik heb ook belangstelling voor deze wijze van vergrendeling maar ging er van uit dat dit onderdeel naast de 130 eur +btw + verzendkosten zon’n 170/180 eur zou kosten.
  Ik lees hierboven dat de prijs enkel 130 eur is. Klopt dit? Zo ja dan wil ik het ook gaan bestellen.

  1. Hoi Hans,

   De prijs inclusief verzendkosten is € 145,—. Voor mij echt de moeite waard.
   Het werkt perfect.

 2. Bij de BMW dealer laten inbouwen voor 230 euro. Het hier genoemde alternatief kost inmiddels 155 euro dus voor die 75 euro geen risico genomen met garantie. Werkt goed en makkelijk met de afstandsbediening op de cv.

  1. HI Xander, het inbouwen was geen moeilijke klus maar helemaal goed om dit via de BMW dealer te laten doen natuurlijk. Inderdaad het werk uitstekend ook via de afstandsbediening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Toon buttons
Verberg buttons