Montage van Stebel Nautilus Compact Black claxon
Over het algemeen levert een standaard claxon op de motor niet het gewenste resultaat. Simpelweg omdat het volume, zeker in een drukke binnenstad, te wensen overlaat. Met mijn vorige motor had ik al goede ervaringen opgedaan met de Stebel Nautilus Horn. Tijd om dus ook mijn huidige R1200RT te voorzien van zo’n claxon.
De Stebel Nautilus Compact levert een slordige 139 dB op een afstand van 10 cm en 115 dB op 2 meter. De frequentie is 530/680 Hz. Jazeker hij is namelijk twee-tonig. De claxon heb ik online besteld bij Valkmotive.shop.
Bij de claxon kan je een installatiepakket bestellen. Dit pakket bestaat uit een ruime hoeveelheid installatiedraad in zwart (2 meter) en rood (2 meter) van 2,5 mm2 dikte, zekering, steekzekeringhouder en diverse aansluitmaterialen. Ben je in het bezit van een BMW met can-bus systeem dan kan je ook een adapter set hiervoor bestellen. Dit is handig omdat je dan de can-bus connector van standaard claxon kan gebruiken.
Op onderstaande foto de inhoud van het bestelde pakket.
De montage van de nieuwe claxon is best een lastige klus omdat de standaard claxon bovenin de kuip tussen de twee voor schokdempers is gemonteerd. De bevestigingsschroef is moeilijk bereikbaar en je hebt niet veel ruimte om een slag te maken met de ratel. Vanaf de bovenzijde is dit nauwelijks te doen. Het makkelijkst kan dit vanaf de onderzijde met het stuur volledig naar rechts gedraaid.
Ik ben begonnen met het verwijderen van de kuipdelen aan de rechterkant van de motor (zie onderstaande foto).
Daarna kan de originele claxon worden verwijderd. Deze zit met één torx schroef bevestigd aan het frame. Nadat deze is verwijderd kan de connector van het can-bus systeem op de claxon worden losgemaakt.
Nu is het tijd om een kleine bevestigingsaanpassing te maken voor de nieuwe claxon. Het bevestigingspunt van de nieuwe claxon zit namelijk op een dusdanige plek dat hij niet direct op de schroefgat in het frame past. Er moet een bevestigingsadapter in de vorm van een haakse beugel worden gemaakt die eerst op de nieuwe claxon wordt bevestigd (zie foto hieronder).
Nu kan een stukje massadraad van ong. 15 cm aan beide zijde worden voorzien van een kabelschoentje. De ene kant wordt aangesloten op de min – van de claxon en de andere kant komt onder de bevestigingsschroef van de claxon. Ook kan de rode + draad met voldoende lengte aan één zijde worden voorzien van een kabelschoentje en aangesloten op de + aansluiting van de claxon. Daarna kan de nieuwe claxon worden gemonteerd. Ik heb een nieuwe bevestigingsschroef gebruik met een zeskant kop i.p.v. de originele torx schroef. Dit omdat een dopsleuteltje makkelijker werkt dan een torx bit.
Na de montage van de nieuwe claxon kan de adapter aansluitkabel voor het can-bus systeem worden aangesloten op de originele claxon aansluitconnector. De twee aansluitdraden van de can-bus adapter worden nu naar de rechter zijkant van de motor geleid om straks op het meegeleverde relais aangesloten te kunnen worden. Ook de rode + draad wordt hier naar toe geleid. Daarna kunnen de draden worden vastgezet met de meegeleverde tyraps.
Nu kunnen de draden op het relais worden aangesloten en het relais worden gemonteerd. Ook de rode + draad, die via een meegeleverde zekeringhouder naar de + van de accu gaat, kan op het relais worden aangesloten. Bij de geleverde materialen zit ook een elektrisch schema voor de aansluiting van de kabels (zie onderstaande foto).
Nu rest nog het aansluiten van de rode + draad (voorzien van de zekeringhouder en zekering) op de plus van de accu. Hiervoor zit een aansluiting boven de diagnose connector (zie onderstaande foto).
Nadat nog een keer is gecontroleerd of alles is aangesloten en vastgezet is het tijd om te testen. Onderstaande korte videofilmpjes laten eerst het geluid horen van de originele claxon en daarna van de nieuwe claxon.
Volgens mij is de motor nu, in geval van nood, goed hoorbaar.
Mooi toontje Gerard
Zeker Adriaan. En zo horen ze je tenminste.