Supertoer 2019

Op 14 juni 2019 heb ik voor de tweede keer deel genomen aan de 6 daagse supertoer. Een motortoertocht door verschillende landen. De Supertoer 2019 koerste via Duitsland en Oostenrijk naar het Italiaanse Val Gardena in het hart van de Dolomieten. Er waren 6 mooie routes uitgezet die gemiddeld 420 km lang zijn.

De voorbereidingen bestonden uit de motor voorzien van nieuwe banden. De banden die erop zaten hadden nog slecht één mm profiel en met 3000 Km in het vooruitzicht zou dit vragen om problemen zijn.

Verder was de topkoffer uitgerust met een gereedschapssetje, bandenreparatieset, regenkleding, winter en zomer motorhandschoenen, binnenvoering voor de motorjas (welk ook als vest gebruikt kan worden) en reinigingsmiddel voor helmvizier en motorruit.

En dan is het 14 juni. Met mijn kameraden Jack en Aloys afgesproken om 07:30 te verzamelen bij Jack thuis vanwaar we zouden vertrekken naar het startpunt van de supertoer t.w. wegrestaurant Goudreinet langs de A2 tussen Maarheeze en Weert. Daar aangekomen stond de parkeerplaats al behoorlijk gevuld met motoren van de andere deelnemers. Daar werden we ontvangen met een kop koffie en een stuk appeltaart. Een half uur later stapten we weer op onze motoren om dan echt te beginnen met dag 1 van de supertoer. Onze groep motoren bestonden uit een BMW-K1600-GT van Jack, een BMW-R1200GS van Alois en mijn BMW-R1200RT-LC.

Dag 1

Dag 1 van de supertoer voerde ons via ong. 50 km snelweg (A2) zuidwaarts naar het prachtige Limburgse landschap. In de buurt van Elsloo werd de snelweg verlaten om deze pas weer aan het einde van dag 6 te gebruiken. De rest van de toer is alleen maar afgelegd via binnen- en provinciale wegen. We passeerden de plaatsen Berg en Terblijt, Valkenburg, Margraten om uiteindelijk bij De Plank de grens met België over te steken. Na een schitterende tocht door de Belgische Ardennen, waaronder Parc Naturel des Hautes Fagnes, werd vlakbij het drielandenpunt de grens met Luxemburg overgestoken. Plaatsen als Clervaux en Vianden werden gepasseerd. In de omgeving van Reisdorf langs het riviertje de Sure hebben we geluncht.

Lunchen langs het riviertje Sure

Na de lunch hebben we onze tocht voortgezet richting de Duitse grens die we met het oversteken van de rivier de Mosel passeerde. Tegen het einde van de middag arriveerden we op de plaats van bestemming voor deze dag. Dit was hotel Bliesbruck in het plaatsje Herbitsheim.

Onze eerste overnachting in Hotel Bliesbruck

In de lobby van dit hotel viel ons oog op een antiek tweewieler. Een zogenaamde hoge bi. De hoge bi is een vroeg type fiets met een heel groot voorwiel en een heel klein achterwiel. De hoge bi heet in het Nederlands ook wel vélocipède. Dat woord is in sommige talen het normale woord voor een fiets. In het Nederlands is vélocipède in die betekenis ongebruikelijk geworden en daardoor wordt het woord met een ouderwetse fiets geassocieerd, dus met een hoge bi. Ook werd de naam daalder-dubbeltje gebruikt, een term met dezelfde oorsprong als de Engelse naam penny-farthing. De twee verschillende wielen werden vergeleken een grote munt de penny of de daalder en een veel kleinere munt de farthing of het dubbeltje. De fiets werd op de Wereldtentoonstelling van 1867 te Parijs door Pierre Michaux gepresenteerd; hij noemde hem een Michauline. De pedalen zijn vast aan het voorwiel bevestigd. Om een redelijk verzet te krijgen moet het voorwiel groot zijn. De beenlengte van de berijder is daarbij de grens. Doordat de berijder zo hoog zit, is de fiets tamelijk labiel en vrij moeilijk te berijden. Voor vrouwen (voor wie het in die tijd ongepast was om een broek te dragen) was de hoge bi onbruikbaar (bron wikipedia). De hotel eigenaar was bereid ons een demonstratie op de hoge bi te geven.

Rijden op een hoge bi.

Dag 2

Na een heerlijke en welverdiende nachtrust en een goed ontbijt waren we klaar om de route van dag 2 te beginnen. Deze route bracht ons van Herbitsheim via de Elzas (Frankrijk), waarbij we regelmatig de Rijn overstaken, en het Zwarte Woud naar Buchloe. Om 07:45 uur bestegen wij onze motoren om de 466 km lange route te gaan beslechten. Het weer was zwaar bewolkt maar gelukkig was het droog. Een twee uur later parkeerden wij onze motoren om te genieten van een heerlijke koffie op een met zon overdekt leeg terras.

Na onze koffiestop vervolgden we onze reis via de Swarts Wilder Strasse door het Zwarte Woud waarbij we ook Nationalpark Swartzwald Nord passeerden. Een kleine twee uur later werd het tijd om onze magen opnieuw te vullen. Het was inmiddels rond 13:00 uur dus tijd voor de lunch. Omdat we ’s avonds ons te goed konden doen aan een stevig diner besloten we om de lunch wat luchtiger (en gezonder) de houden.

We passeerden het berg / ski gebied op de Mehlinkopf / Sasbach met een hoogte van ruim 1200 meter. Een voorproefje wat ons nog meer te wachten stond in de volgende dagen. Rond 17:30 uur bereikten we onze eindbestemming voor vandaag. Herbitsheim Hotel Bliesbruck in Zuid Duitsland vlakbij de Oostenrijkse grens.

Dag 3

Vandaag gaan we op weg naar Val Gardena in Italie. Rond 08:00 uur hebben we na een goed ontbijt een onze motoren weer bepakt en zijn we vertrokken richting de grens met Oostenrijk. De grens bereikten we al vrij snel in de buurt van het plaatsje Füssen. Hier kwamen we een kleine waterval tegen waar we even zijn gestopt om foto’s te maken.

Vandaag komen we ook de eerste echte bergpassen tegen. Eén van die passen was de Hahnenjoch. Het zou nog even spannend worden want er bestond een reële kans dat deze pas nog afgesloten was. Maar bij aankomst bleek dat hij toch open was en konden we genieten van haarspeldbochten en mooie vergezichten. Rond 13:00 uur hebben we in een mooie restaurant genoten van onze lunch.

Na de lunch hebben we onze tocht hervat. We hadden nog zo’n 3, 5 uur te gaan voordat we onze eindbestemming zouden bereiken. Over mooie (berg)wegen hebben we met veel plezier de rit vervolgt genietend van mooie uitzichten en onze toerbuffels af en toe een moment rust gunde.

Uiteindelijk bereikten we onze eindbestemming Wolkenstein Hotel Des Alpes in Val Gardena. Na een verfrissende douche hebben eerst op het terras genoten van een welverdiend biertje om vervolgens rond 20:00 uur aan te schuiven voor een fantastich diner. Zoals elke dag hebben we na het diner rond 22:00 onze kamer opgezocht om te gaan slapen. Morgenvroeg zou om 16:45 de wekker ons weer attenderen op een nieuwe heerlijke motor toerrit dag.

Dag 4

Na genoten te hebben van de eerste helft van de supertoer 2019 start vandaag de resterende 3 dagen met een toertocht door de Dolomieten. Het werd een tocht met veel bergwegen, haarspeldbochten, sneeuw en vergezichten. Rond 08:00 uur waren we klaar voor vertrek en werden de motoren gestart. Na 2,5 uur besloten we onze eerste stop te maken voor de nodige cafeïne en andere verfrissende inname. 

Rond 11:30 uur bereikten we een bijzondere bergpas de Pass di San Boldo. Het bijzondere aan deze pas is dat deze pas het verkeer om de beurt van één kant  doorlaat. Je hebt dan een kwartier de tijd om deze pas te passeren voordat de ene kant dicht gaat en de andere kant open. De wegen op deze bergpas heeft maar één rijbaan dus passeren is er voor auto’s niet bij. Voor motoren is het soms mogelijk maar dan moet je niet een vrachtwagen voor je neus hebben die de hele weg in beslag neemt. Die pech hadden wij dus waardoor we stapvoets (voor motor begrippen) naar boven konden rijden.

Dag 5

Dag 5 bracht ons van Filzmoos naar Gebsattel in Duitsland. Een tocht van zo’n 486 Km. Na een heerlijk ontbijt zijn we rond 08:00 weer op de onze motoren gestapt. Het beloofde een prachtige dag te worden waarbij de temperatuur al snel opliep. Onderweg genoten we van al het de mooie landschappen en prachtige wegen waarbij ook de legende van Sint Joris en de Draak niet vergeten werd.

De route verliep voorspoedig en rond 16:30 uur bereikten we onze eindbestemming voor die dag. Opnieuw een bekend hotel voor degenen die vorige jaar ook de supertoer hebben gereden. Hotel Lamm in de plaats Gebsattel. Net als vorig jaar logeerden we in de dependance een paar honderd meter verderop. Nadat we onze motoren hadden gestald en we een verkwikkende douche hadden genomen zijn we teruggelopen naar het hotel om daar onze dorstige kelen te voorzien van bier en onze magen van een voedzaam diner.

Dag 6

De eindbestemming van dag 6, de laatste dag van de supertoer 2019, was Nijmegen. We hadden echter al besloten om eerder van deze route af te wijken omdat onze eindbestemming omgeving Eindhoven was. In de omgeving van Dusseldorf zijn we afgebogen richting Venlo. Hier zijn we de grens overgestoken richting Eindhoven. Aan het begin van de avond bereikten we de laatste eindbestemming van de Supertoer 2019…..thuis.

Ik heb genoten van wederom een prachtig supertoer met overwegend fantastisch weer, een klein buitje daargelaten, en van mijn motorvrienden Jack en Aloys. Volgend jaar voor herhaling vatbaar.

2 antwoorden op “”

  1. Geachte heer Kranendonk,

    Met veel belangstellig heb ik het reisverslag gelezen, het lijkt mij geweldig om de route zelf te rijden, In het kader van durf te vragen….. is deze route beschikbaar of eventueel tegen betaling te verkrijgen?
    In afwachting van je reactie
    met vriendelijke groet Jarko Kuijpers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Toon buttons
Verberg buttons