Techniek

BMW Watergekoelde boxermotor video

BMW Productie faciliteit

BMW R1200RT Voorruit vervangen

Vanwege mijn lengte bleek de originele ruit van de BMW R1200RT-LC ook in de hoogste stand iets te laag te zijn. Het resultaat daarvan is dan mijn hoofd te veel in de wind zat wat vooral op de snelweg een onprettig gevoel gaf.

Lees meer…

BMW R1200RT Navigatie vergrendeling inbouwen

Mijn BMW R1200RT-LC heeft een zeer complete uitrusting inclusief een navigatiehouder die geschikt is voor een BMW Navigator of Zumo. Het enige wat echter ontbreekt is een vergrendel mechanisme voor de navigator. Dit betekent dan de navigator elke keer verwijderd moet worden als ik de motor verlaat. Niet erg praktisch als je tijdens een toerrit even wilt stoppen voor een kopje koffie bijvoorbeeld. Ideaal zou zijn als er een vergrendeling op zat die ook nog eens gekoppeld zit aan het centrale vergrendeling systeem van de motor.

Lees meer….

Communicatie systemen koppelen

Wil je een goed communicatiesysteem gebruiken op de motor dan heb je de keuze uit een bekabeld systeem of draadloos. Omdat een draadloos communicatiesysteem meer bewegingsvrijheid heeft en minder of zelfs geen gedoe met kabels, heb ik gekozen voor een draadloos systeem. Er zijn diverse merken draadloze systemen verkrijgbaar. Een vereiste voor mij was dat ook op hoge snelheden er gecommuniceerd kon worden met de duo passagier. Gebaseerd op het lezen van interviews en de ervaringen van een vriend, heb ik besloten te kiezen voor Sena.

Lees meer….

Montage led embleem knipperlicht en running light

De led embleem knipperlichten geven voor andere weggebruikers een duidelijker beeld bij veranderen van rijrichting of afslaan. In deze blog beschrijf ik de montage van deze embleem knipperlichten ondersteund met foto materiaal.

Lees meer….

Klepspeling controleren

Elke 10.000 Km moet de klepspeling van de R1200RT gecontroleerd worden. Dit is onderdeel van zowel de kleine als grote onderhoudsbeurt. Het controleren van de klepspeling is een activiteit die je met een beetje handigheid zelf kan uitvoeren. In deze blog laat ik zien hoe je dit doet bij een BMW R1200RT-LC. Bij veel BMW Boxers is dit een soortgelijke werkwijze.

Lees meer….

Motorbrug

Om het onderhoud aan de motor te vergemakkelijken heb ik een motorhefbrug in gebruik genomen. De hefbrug werkt met een luchtcompressor en een vergrendelmechanisme met handel. Omdat de brug lange tijd niet meer in gebruik is geweest moest hij een flinke opknapbeurt ondergaan.

Lees meer….

MiVue motor dashcam inbouwen

Om mooie video reisverslagen te kunnen maken heb ik een dashcam ingebouwd. Na een uitvoerige inventarisatie van beschikbare motor camera systemen ben ik uitgekomen bij de MiVue M760D van Mio. Er zijn vele soorten camera systemen beschikbaar maar je kan ze verdeling in twee groepen t.w. actioncams en dashcams.

Lees meer….

BMW Led Verstralers installatie

Iets wat al een tijdje op mijn verlanglijstje stond was het installeren van de BMW Led verstralers op mijn R1200RT. Nadat ik de set had besteld en de levering twee dagen later volgde kon de installatie beginnen. Na controle van de zending bleek er één cilinderschroef te weinig geleverd te zijn maar deze werd keurig nagestuurd.

Lees meer….

Grip puppies installeren

Een “probleem” met de handvatten van de R1200RT is dat deze nogal “dun” zijn voor mijn formaat handen. Hierdoor kreeg ik last van verkrampte vingers en een niet een volledig ontspannen hand. Dit kan worden opgelost door het aanbrengen van z.g. grip puppies.

Lees meer….

Montage van Stebel Nautilus Compact Black claxon

Over het algemeen levert een standaard claxon op een motor niet het gewenste resultaat. Simpelweg omdat het volume, zeker in een drukke binnenstad, te wensen overlaat. Op mijn vorige motor had ik al goede ervaringen opgedaan met de Stebel Nautilus Horn dus werd het tijd om ook mijn huidige R1200RT te voorzien van zo’n claxon.

Lees meer….

Diagnose adapter en software

Om zelf te kunnen diagnosticeren en eventuele foutcodes uit te kunnen lezen heb ik een OBD diagnose adapter, adapterkabel en software aangeschaft. Ik heb deze besteld bij het bedrijf Motoscan in Duitsland. De hardware bestaat uit een UniCarScan adapter en een OBD adapter kabel voor de aansluiting op de BMW diagnose stekker. De software is een app die helaas alleen nog maar voor Android OS beschikbaar is. De hardware werd keurig geleverd in een etui en een doosje voor de adapter.

Lees meer….

Multifunctionele schakelaar vervangen

Onverwachts kwam ik tot de ontdekking dat de claxon- en richtingaanwijzer schakelaars niet meer functioneerden. Nu is dit een euvel wat vaker voor schijnt te komen. Ook merkte ik al een tijdje dat de menu schakelaar soms bleef hangen. Tijd om de multifunctionele schakelaar toch maar eens te gaan vervangen. Niet een echt goedkope investering overigens want deze kost rond de 400 euro

Lees meer….

Toon buttons
Verberg buttons